Τα δημοφιλή προϊόντα

deliveryin

Δωρεάν αποστολή προϊόντων

Τσιμπούρια

Τα τσιμπούρια (κρότωνες) είναι μεγάλα εκτοπαράσιτα που απομυζούν αίμα από θηλαστικά, πτηνά και ερπετά.

Υπάρχουν δύο βασικές οικογένειες: οι ixodidae (σκληροί κρότωνες) και οι argasidae (μαλακοί κρότωνες).  Στη χώρα μας έχουν καταγραφεί περίπου 35 είδη κροτώνων.  Ο βιολογικός κύκλος τους περιλαμβάνει τα εξής στάδια: α) αβγό, β) προνύμφη, γ) νύμφη και δ) ενήλικο.

Στην οικογένεια ixodidae (σκληροί κρότωνες) τα θηλυκά γεννούν τα αβγά τους σε καλά προφυλαγμένα σημεία κοντά στο έδαφος, όπως κάτω από πέτρες, ρωγμές ή εσοχές τοίχων, ξύλων κ.λπ.  Κάθε θηλυκό μπορεί να γεννήσει χιλιάδες αβγά (μέχρι και 20.000) και μετά αποβιώνει.  Τα περισσότερα είδη σκληρών κροτώνων συμπληρώνουν το βιολογικό τους κύκλο σε τρεις διαφορετικούς ξενιστές.  Έχουν την τάση να εγκαθίστανται σε βράχους ή στα άκρα φύλλων φυτών και θάμνων που βρίσκονται στο πέρασμα άγριων ή παραγωγικών ζώων.

tsimpouria

Στην οικογένεια argasidae (μαλακοί κρότωνες) έχουν βρεθεί είδη του γένους argas, που παρασιτεί σε κότες και άλλα κατοικίδια πτηνά και μερικές φορές στον άνθρωπο. 

Τα νύγματα των κροτώνων μπορεί να προκαλέσουν δερματίτιδα, αντιδράσεις υπερευαισθησίας, κοκκιώματα, διάφορες λοιμώξεις ή τοξική παράλυση ζώων και ανθρώπων.

Είναι επίσης υπεύθυνοι για τη μετάδοση του κηλιδώδους πυρετού των Βραχωδών Ορέων.  Οι κρότωνες αποτελούν επίσης ενδιάμεσους ξενιστές 20 τουλάχιστον αρμποιων που προσβάλλουν τον άνθρωπο.