Τα δημοφιλή προϊόντα

deliveryin

Δωρεάν αποστολή προϊόντων

Μύγες

Οι μύγες ανήκουν στην οικογένεια muscidae και είναι υπεύθυνες για περισσότερες από 65 ασθένειες τόσο στον άνθρωπο όσο και στα ζώα, όπως τύφος, χολέρα, μικροβιακή δυσεντερία κ.λπ.

miges4

Τα θηλυκά άτομα αφήνουν τα αβγά τους σε αλλοιωμένο οργανικό υλικό όπως σκουπίδια και περιττώματα ανθρώπων και ζώων, με ιδιαίτερη προτίμηση στην κοπριά των αλόγων.  Το οργανικό υλικό που είναι αλλοιωμένο θα αποτελέσει την τροφή των προνυμφών.

Κάθε θηλυκό άτομο μπορεί να γεννήσει μέχρι και 500 αβγά, που τα αποθέτει σε ομάδες των 75-150 σε διάστημα τριών ή τεσσάρων ημερών.  Κατά τη διάρκεια ζωής της κάθε μύγα μπορεί να γεννήσει μέχρι και 2.000 αβγά. Ακόμα και μικρές ποσότητες οργανικής ουσίας σε αποσύνθεση όπως είναι τα υπολείμματα στους κάδους των σκουπιδιών, μπορούν να γίνουν εστίες ανάπτυξης προνυμφών.

Βιολογικός κύκλος.

miges5

Ο αριθμός των προνυμφών που μπορεί να αναπτυχθεί σε τέτοια υλικά είναι τεράστιος.  Όταν οι προνύμφες ολοκληρώσουν την ανάπτυξή τους, μετακινούνται σε πιο δροσερά μέρη όπου μεταμορφώνονται σε νύμφες και στη συνέχεια σε τέλεια έντομα.  Οι μύγες συνήθως  μετακινούνται σε απόσταση μέχρι 2-3 χιλιόμετρα από το μέρος όπου γεννήθηκαν, μπορούν όμως να φθάσουν έως και τα 30 χιλιόμετρα.
Οι θηλυκές ζουν κατά μέσο όρο περίπου 25-30 ημέρες το καλοκαίρι και οι αρσενικές γύρω στις 15 ημέρες, ενώ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού παράγονται μέχρι και 12 γενιές μυγών.

Η διάρκεια ζωής των τέλειων εντόμων εξαρτάται από τη δυνατότητα ευρέσεως τροφής και νερού, αλλά και η θερμοκρασία παίζει καθοριστικό ρόλο, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες δεν ευνοούν τη μακροβιότητά τους.  Ο μέσος όρος ζωής τους κυμαίνεται στον ένα μήνα.

Η οικιακή μύγα λόγω κατασκευής και συνηθειών είναι ένας πολύ επικίνδυνος φορέας παθογόνων, και τούτο διότι:

α) Βρίσκεται σε πολύ στενή επαφή με τον άνθρωπο.

β) Τρέφεται με ευκολία και χωρίς διάκριση από τροφές του ανθρώπου και ακαθαρσίες.

γ) Είναι προσαρμοσμένη για να μεταφέρει μικροοργανισμούς.

Μύγες των φρούτων (Drosophila spp. Phoridae)

parasita/miges2.jpg

Εμφανίζεται κυρίως τέλος καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρου. Αναπαράγεται σε υπερώριμα φρούτα και λαχανικά που βρίσκονται σε αποσύνθεση και αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για καφετέριες, εστιατόρια και χώρους παρασκευής ποτών και φρούτων. 
Το είδος αυτό εγκαθίσταται πολύ εύκολα στο εσωτερικό των κτιρίων και γεννά τα αβγά του σε σημεία όπου συσσωρεύεται οργανικό υλικό.

Στην πραγματικότητα οποιαδήποτε ρωγμή στο δάπεδο μπορεί να παγιδεύσει τροφή και υγρασία αρκετή για την αναπαραγωγή της μύγας.

Οι αποχετεύσεις αποτελούν επίσης άλλη μια ιδανική εστία αναπαραγωγής για τα παραπάνω είδη μυγών.

Καταπολέμηση μύγας

1) Μείωση των εστιών αναπαραγωγής του εντόμου.

2) Μείωση των σημείων εισόδου στο χώρο (αεροκουρτίνες για πόρτες, σήτες για παράθυρα).

3) Ψεκασμοί εξωτερικών χώρων.

4) Χρήση εντομοπαγίδων (σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους).

miges3