Τα δημοφιλή προϊόντα

deliveryin

Δωρεάν αποστολή προϊόντων

Μυριάποδα

Ειδική κατηγορία αρθρόποδων που έχουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά με τα έντομα. Τα μυριάποδα υποδιαιρούνται σε 4 ομάδες από τις οποίες οι 2 (διπλόποδα και χειλόποδα) έχουν υγειονομική σημασία.

Τα διπλόποδα συνήθως έχουν χρώμα καφέ ή μαύρο, αλλά υπάρχουν και είδη που διακρίνονται για το πορτοκαλί ή κόκκινο χρώμα τους. Το μήκος τους κυμαίνεται από 1,5 έως 10 εκ. Τα περισσότερα είδη των διπλόποδων μοιάζουν με σκουλήκια και έχουν σώμα κυλινδρικό με πολλά τμήματα που καθένα φέρει από δύο ζεύγη ποδιών.

miriopoda2

Τα διπλόποδα συναντώνται συνήθως σε υγρά μέρη, όπως κάτω από σάπιους κορμούς δέντρων, πέτρες, φύλλα σε αποσύνθεση κ.λπ.

Η τροφή τους περιλαμβάνει φυτικές ουσίες, φρέσκιες ή σε αποσύνθεση, και μπορούν σταδιακά να αναπτύξουν μεγάλους πληθυσμούς. Όταν αυξηθούν πολύ στο περιβάλλον όπου ζουν, τα διπλόποδα αναγκάζονται να βγουν στην επιφάνεια και να εξαπλωθούν σε νέες περιοχές, κάνοντας την εμφάνισή τους ακόμα και μέσα σε σπίτια ή άλλα κτίρια, είναι δε ιδιαίτερα δραστήρια τη νύχτα.

Τα χειλόποδα (σκολοπένδρες, σαρανταποδαρούσες) έχουν σώμα κάπως πεπλατυσμένο με πολλά τμήματα που καθένα φέρει ένα μόνο ζεύγος ποδιών. Το κεφάλι είναι ευδιάκριτο, με εμφανείς κεραίες και ένα ζεύγος δαγκάνες που συγκοινωνούν με σχετικά μεγάλους δηλητηριώδεις αδένες. Το μέγεθος ορισμένων ειδών χειλόποδων, κυρίως σε τροπικά κλίματα, φθάνει μέχρι και τα 25 εκ.

miriopoda1

Οι σκολοπενδρες βρίσκονται κρυμμένες την ημέρα σε σκοτεινά και υγρά μέρη.  Η τροφή τους αποτελείται από αρθρόποδα και πολύ μικρά ζώα.